Een Wereld Van Smaak: Zuid-afrikaanse Wijnen Om Te Koesteren - Uw Specialist voor een Wijnproerij aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67 thumbnail

Een Wereld Van Smaak: Zuid-afrikaanse Wijnen Om Te Koesteren - Uw Specialist voor een Wijnproerij aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67

Published Mar 26, 24
2 min read

Wine Point (Wijnautomaat)

Kremer 2, 2440 Geel
Zuid Afrikaanse Wijnen

In 1656 plantte hij als Gouverneur van de Kaap de eerste druivenstokken in de tuin van de Oost-Indische Compagnie dewelke was opgericht als tussenhaven waar de zeelieden van de handelsvloot proviand konden inslaan op hun reizen naar India en omliggende landen. Een paar jaar later (2 februari 1659) wordt de eerste wijn gemaakt van de aangeplante druivenstokken.



Hij plantte als eerste wijngaarden in Constantia en produceerde er zoete wijnen die naam en faam vergaarden. Door de komst van de Franse hugenoten eind van de 17e eeuw komt er ook de nodige kennis van wijnbouw Zuid-Afrika binnen en gaat de ontwikkeling van de wijnbouw veel sneller - Reserveren. De Fransen hadden dan wel hun kennis meegebracht maar de financiële middelen om wijnen van hoge kwaliteit te fabriceren ontbraken zodat de 18e eeuw gekend staat als een moeilijke periode

Enkel de zoete wijn uit Constantia bleef zeer gegeerd. Begin van de 19e eeuw kende Zuid-Afrika de bezetting van de Engelsen waardoor de wijnbouw een nieuwe afzetmarkt vond en er een enorme bloei van de wijnbouw ontstond. Deze bloei kende dan ook een abrupt einde bij de verdwijning van de Engelsen uit Zuid-Afrika.

Een Ode Aan De Zuid-afrikaanse Wijnen: Geniet Van De Authentieke Smaak - Uw Specialist voor een Wine Tasting aan huis - wine-point.be, Bel +32 489 33 31 67

Ook de boerenoorlog van 1899 zorgde ervoor dat de wijnbouw niet uitgebouwd kon worden (Contacteer Ons). In de 20e eeuw komt er opnieuw schot in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Er werden vooreerst geënte stokken uit Amerika gehaald. Dit zorgde in een beginfase wel voor enorme overschotten die er voor zorgden dat in 1918 de regering de beslissing nam om de Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging (KWV) op te richten als regelgevend orgaan



Later in 1925 kende Zuid-Afrika een hoogtepunt in de wijngeschiedenis. Professor Abraham Izak Perold kruist de druiven pinot noir en cinsaut (toen hermitage genoemd) en de pinotage was geboren (Reserveren). Het typisch Zuid-Afrikaanse druivenras. De bekendheid en kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijnen kende, de apartheid ten spijt, een gestage groei in de 20e eeuw